دجال؟! مرد پر تزویر
دجال؟! مرد پر تزویر
هنگامی که سخن از دجال به میان می آید معمولاً طبق یک سابقه ذهنی عامیانه، فقظ ذهن ها متوجه شخص معین یک چشمی می شود با جثه ای افسانه ای و مرکب افسانه ای تر که با برنامه ای مخصوص خود پیش از آن انقلاب بزرگ مهدی ظهور خواهد کرد. ولی همانگونه که از ریشه لغت دجال از یکسو و منابع حدیث از سوی دیگر استفاده می شود دجال منحصر به یک فرد نیست بلکه عنوانی است کلی برای افراد پر تزویر و حیله گر، پر مکر و فریب و حقه باز که برای کشیدن توده های مردم به دنبال خود از هر وسیله ای استفاده می کنند. و بر سر هر انقلاب سازنده ای که در ابعاد مختلف صورت می گیرد ظاهر می شود. در حدیث نیز می خوانیم که پیامبر (ص) فرمودند: هر پیامبری بعد از نوح ، قوم خود را از فتنه دجال بر حذر داشت من نیز شما را بر حذر می دارم.
حتی در اناجیل نیز اشاره به حضور دجال شده است. به هر حال آنچه را که نمی توان در آن تردید کرد این است که موقع فراهم شدن زمینه های انقلاب در هر جامعه ای که باشد افراد فریبکاری که پاسدار نظام های فاسد و فرسوده اند برای نگه داری وضع موجود و بهره برداری از زمینه های فکری و اجتماعی مردم به نفع اهداف نادرست خود دست به تزویر و حیله گری می زنند. و این یکی از بزرگترین موانع راه اصلاح و انقلاب راستین است. اینها دجالانی هستند که همه پیامبران امت های خویش را از آن بر حذر داشته اند. منتها پیش از انقلاب حضرت مهدی (ع) هر قدر زمینه های فکری و روانی و اجتماعی در سطح جهان آماده تر می گردد، فعالیت این دجالان که یکی بعد از دیگری ظهور می کنند افزایش می یابد تا در پیشرفت زمینه های انقلابی وقفه ایجاد نمایند. البته هیچ مانعی ندارد که یک دجال بزرگ در رأس همه آنها باشد.
و اما نشانه هایی که در بعضی از روایات برای دجال ذکر شده بی شباهت به تعبیرات سمبولیک و اشاره و کنایه نیست. مثلاً امیرالمؤمنین (ع) می فرماید: « او یک چشم بیشتر ندارد که در میان پیشانیش همچون ستاره صبح می درخشد، او الاغ سفید تندروی دارد که هر گام او یک میل است. او در دریاها فرو می رود و خورشید با او حرکت می کند. او دعوی خدایی می کند و به هنگام ظهور او مردم گرفتار قحطی هستند.»
شک نیست که ما مجاز نیستیم که به هر مفهومی از مفاهیم مذهبی شکل سمبلیک بدهیم و از طرف دیگر نیز جمود بر مفهوم نخستین الفاظ در آنجا که قرائن عقلی و نقلی در کار است آن هم صحیح نیست و اتفاقاً درباره حوادث آخرالزمان نیز اینگونه مفاهیم کنایی کم نیست. از جمله می خوانیم که: « خورشید از مغرب طلوع می کند» که این با علم روز سازگار نیست، زیرا طلوع آفتاب از مغرب مفهومش تغییر مسیر کره زمین است که اگر این موضوع ناگهانی صورت گیرد همه آب دریاها و تمامی ساختمان ها و موجودات کره زمین به خارج پرتاب می گردد.
بنابراین بعید نیست دجال با آن صفاتی که گفته شد اشاره به فریبکاران و رهبران مادی ستمگر در دنیای ماشینی باشد، زیرا: اولاً : آنها یک چشم دارند و آن چشم اقتصاد و زندگی مادی است. آنها یک بعد دارند آن هم منافع مادی ملت خویش است. ثانیاً: مرکب هایی دارند که بسیار تندرو است و کره زمین را در مدت کوتاهی دور می زند. ثالثاً: آنها عملاً مدعی الوهیتند و مقدرات مردم جهان را به دست خویش می دانند. البته آنچه که در بالا گفتیم یک تفسیر احتمالی برای دجال بود که قرائن مختلفی آن را تأئید میکند.
برگرفته از : انقلاب جهانی مهدی (ع) ـ آیت ا… مکارم ـ با اندکی تلخیص